Dé onafhankelijke geld leningen informatie site

Home
Wat is een lening?
Wat is rente?
Wat is een restschuld?
Rentestanden
Verantwoord lenen
Bureau Krediet Registratie
Hypotheken

Veelgestelde vragen over lenen en Bureau Krediet Registratie (BKR)

In onze rubriek Vraag & Antwoord krijgen we veel vragen over lenen. Vooral over lenen als je een BKR-codering hebt. Want de ervaring is dat als je eenmaal een BKR-codering hebt opgelopen, je daar niet snel vanaf komt. Wat is belangrijk om te weten over de coderingen van het Bureau Krediet Registratie en de gevolgen? 

Codering
BKR-codering krijg je als er problemen zijn geweest met het voldoen aan de verplichtingen die je bent aangegaan. Dat kan gaan om verplichtingen bij een bank, maar ook bij een postorderbedrijf of een financieringsmaatschappij. Vorderingen van bedrijven die opeisbaar zijn gesteld door een incassobureau blijken ook uit de database van het BKR, net als problemen met het betalen van de rekening van je mobiele telefoon. Als je niet aan je verplichtingen voldoet komt er een moment (en dat duurt niet heel lang) dat er een melding naar het BKR gaat. Het betreffende bedrijf is overigens verplicht je dit mede te delen. En terecht, want je ondervindt nog jaren last van zo’n codering.

Toetsing
Als je ergens een lening (in welke vorm dan ook) wilt afsluiten is het betreffende bedrijf verplicht jouw gegevens te toetsen bij het BKR. Dat bedrijf is vervolgens vrij in wat het met de uitslag doet. Het is dus niet zo dat het BKR verbiedt om wie dan ook verdere kredieten te verstrekken.

Eigen gegevens – klopt het niet? 
Zelf heb je ook toegang tot je registratie bij het BKR. Je betaalt een bedrag van € 4,50 en krijgt vervolgens een uitgebreide uitdraai van je gegevens in de brievenbus. BKR corrigeert niets op jouw verzoek. Als je van mening bent dat er onjuistheden zitten in de registratie, dan moet je aankloppen bij het bedrijf dat het krediet heeft aangemeld. Eventueel kan het BKR in de discussie bemiddelen en als sluitstuk heeft het BKR een Geschillencommissie die bindende uitspraken doet.

Lenen met BKR-codering
Er zijn bedrijven die stellen een lening voor je te kunnen regelen ongeacht jouw BKR-registratie. Dat vraagt om voorzichtigheid. Ze vragen je soms om geld voor het organiseren ervan. Betaal nooit voor het aanvragen van een lening! Op het gebied van hypotheken zijn er wel een aantal organisaties die bereid zijn een hypotheek te verstrekken aan mensen met een BKR-codering. Dat is dan afhankelijk van de verklaring die je hebt voor het ontstaan van de codering en van de zekerheid die de woning biedt. En dan nog betaal je een fors hogere rente dan in de markt gebruikelijk is.

Verstandig
Voordat je op zoek gaat naar partijen waar je toch een lening kunt afsluiten is het beter om je af te vragen of de lening die je wenst werkelijk noodzakelijk is. Kun je geen andere oplossing bedenken? Leen niet voor luxe en eigenlijk onnodige goederen. Oók niet als je het inkomen hebt om de lening te dragen. Er kan immers van alles gebeuren waardoor je inkomen sterk daalt (werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, overlijden, echtscheiding). Heb je betalingsproblemen, trap dan niet in de valkuil van het vullen van gaten met nog grotere gaten. Ga in overleg met de partijen waar je verplichtingen hebt in plaats van ervoor weg te lopen. Klop op tijd aan bij de hulpverlening van de gemeente. En tot slot: zorg ervoor dat je altijd je post ontvangt. Want onjuiste adressen zijn een grote bron van allerlei vervelende BKR-coderingen.

Bron: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl)

Geld lenen zonder BKR

© 2022 geldleningensite.nl - financiele informatie - Alle rechten voorbehouden. Disclaimer - Links